Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pomôžme si navzájom, pomôžme hlavne starším

Dátum: 18.03.2020
Počet videní: 1414
Pomôžme si navzájom, pomôžme hlavne starším

Ak viete pomôcť ušitím rúšok, obráťte sa prosím na obecný úrad.

Milí Boršania,

situáciu s takto infekčným ochorením ako je koronavírus COVID 19, doteraz nezažil asi nikto z nás. O to dôležitejšie je, aby sme sa snažili pomôcť jeden druhému, kedže základné preventívne prostriedky ako sú rúška sú momentálne tovar hodnotnejší ako zlato. Podľa dostupných informácií sú najohrozenejšou skupinou naši najstarší - naši rodičia, naši starí rodičia.

Prosím upozornime ich na vážnosť situácie a odporučme im, aby:

  • zostali doma a v čo najmenšej miere vychádzali z domu alebo bytu
  • ak von ísť musia, aby nosili ochranné rúško, prípadne šatku či šál, ktorá zakryje nos a ústa, a nosili ochranné rukavice
  • ak potrebujú nakúpiť, aby poprosili susedov alebo známych
  • ak sa vyberú na nákup sami, nech si vezmú ochranné rúško, rukavice a dezinfekčný prostriedok na ruky. V obchode nech strávia čo najmenej času. Na ruky nech si dajú rukavice a počas nákupu sa čo najmenej dotýkajú predmetov.
  • necestovali, ak to nie je nevyhnutné. Ak naozaj musia cestovať mestskou dopravou či vlakom, nech nosia ochranné rúško a rukavice a čo najmenej sa dotýkajú plôch v týchto prostriedkoch
  • si po návrate domov dôkladne umyli ruky teplou vodou a mydlom a dodržiavali zásady osobnej hygieny
  • sa vyhýbali kontaktu s ostatnými, nenavštevovali svojich príbuzných a známych, a kontaktovali ich radšej telefonicky,
  • sa uistitili, že majú dostatočnú zásobu liekov, ktoré pravidelne užívajú. Ak nemajú, je potrebné zavolať svojmu lekárovi, aby vystavil elektronický recept, lieky si potom vyberú v najbližšej lekárni.

 Vo väčšine odporúčaní dominuje používanie ochranných rúšok, ktoré sú ale veľmi nedostatkovým tovarom. Som strašne rád, že medzi nami sú šikulky, ktoré veľmi rýchlo zareagovali a ušili ochranné rúška pre svoje rodiny, pre svojich susedov a najbližších. Som ešte radšej, že niektoré z vás pomohli aj obecnému úradu a priniesli nám doma ušité rúška, ktoré budeme distribuovať seniorom, ktorí to najviac potrebujú. Chcel by som vás poprosiť, ak máte k dispozícii rúška, ktoré ste ušili a momentálne nepotrebujete, respektíve ste ochotné v najbližších dňoch ešte nejaké rúška ušiť, aby ste nás kontaktovali na obecnom úrade. Napriek tomu, že som večný optimista, táto situácia nepotrvá 2 týždne, ale ... . Každé rúško, ktoré budeme mať do zásoby bude dobré.

Ešte raz veľká vďaka vám všetkým, spoločne to zvládneme !!!