Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Začali sme s rekonštrukciou materskej školy

Dátum: 23.06.2022
Počet videní: 632
Začali sme s rekonštrukciou materskej školy

Procesy sme sa snažili nastaviť tak, aby sme na začiatku školského roka mohli otvoriť zrekonštruovanú MŠ

Milí Boršania,

jednou z priorít pre toto obdobie bolo, je a stále aj bude, napredovať v budovaní a zlepšovaní infraštruktúry. Jedným z mnohých bodov infraštruktúry obce je aj Materská škola, ktorá sa v našej obci nachádza. V roku 2018 sa po prvý krát naplno prejavili "dôsledky" rozširovania sa Hrubej Borše, kedy sme operatívne prepustili priestory obecného úradu pre materskú škôlku a tým sme mohli prijať veľkú väčšinu prihlásených detí. Bolo nám jasné, že tento trend bude pokračovať a preto sme vypracovali projekt na vybudovanie nadstavby a rekonštrukciu časti budovy a uchádzali sme sa o financie z programu IROP zastrešovaný prostredníctvom BSK. Žiadosť o dotáciu bola úspešná a obec získala financie vo výške 208 000 EUR.
Prvotný projekt s rozpočtom 443 000 EUR nás zastihol v začínajúcom sa COVIDovom období a prvé obstarávanie na dodávateľa stavby bolo neúspešné nakoľko sa nám do súťaže nik neprihlásil. Dôvod? Strach, neistota, obmedzenia, karantény, nedostatok materiálu, zvyšovanie cien, neschopnosť garantovať dodržanie zmlúv atď. Rozpočet sme museli aktualizovať a do druhého verejného obstarávania sme išli už s navýšenou sumou o cca. 100 000 EUR.
Toto obstarávanie už bolo úspešné, s dodávateľom sme podpísali zmluvu a nastal čas kedy sa môžeme pustiť do prác. Mrzí nás, že sme museli obmedziť prevádzku MŠ, ale je to nevyhnutné z pohľadu bezpečnosti a hlavne z pohľadu času, ktorý máme na vykonanie stavebných prác. Náš cieľ je na začiatku školského roka otvoriť plnohodnotnú materskú školu, ktorá po rekonštrukcii pojme cca. 70 detí. Pevne veríme, že sa na začiatku školského roka spolu s deťmi stretneme v "novej" škôlke, kde bude radosť chodiť.
Financovanie bude zabezpečené z dotácie 208 000 EUR, z úveru 200 000 EUR a zvyšok z vlastných peňazí, ktorými obec disponuje.

Napriek našej snahe zlepšiť podmienky v MŠ, je "dopyt" po miestach škôlke tak vysoký, že sme sa rozhodli pripraviť ďalší projekt, ktorým rozšírime kapacitu v škôlke o ďalších 30 miest, čiže na celkových 100 miest. Docielime to rekonštrukciou spoločnej budovy, kde sa momentálne nachádzajú kancelárie obecného úradu a kompletnou prerábkou vonkajších priestorov. V máji sme podali žiadosť o dotáciu vo výške cca 600 000 EUR a pevne veríme, že aj tento náš dopyt bude uspokojený.