Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ústredný krízový štáb zavádza prísne opatrenia, zatvárajú sa školy, letiská

Dátum: 12.03.2020
Počet videní: 559
Ústredný krízový štáb zavádza prísne opatrenia, zatvárajú sa školy, letiská

Prísne opatrenia

stredný krízový štáb SR dnes prijal prísne opatrenia v súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19 (koronavírus). Premiér Peter Pellegrini, ktorý je poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR, informoval, že od pondelka 16.3.2020 budú na 14 dní zatvorené všetky materské školy, školy, univerzity a všetky voľnočasové zariadenia. Zároveň sa zavádza povinná 14-dňová karanténa pre všetkých, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Na územie SR sa dostanú len obyvatelia, ktorí majú v SR trvalý alebo prechodný pobyt, prípadne platný cestovný pas SR.
 
Týmito opatreniami sledujeme, aby sme čo najviac oddialili šírenie tejto nákazy na Slovensku. Radšej viac prehnaných opatrení dnes, ako potom plakať nad rozliatym mliekom,“ uviedol predseda vlády P. Pellegrini. 
 
Všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku budú uzavreté Bude zastavená alebo obmedzená aj medzinárodná autobusová a vlaková preprava, okrem zásobovania, vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime. Premiér zároveň uviedol, že urobia všetko pre to, aby boli zásobované fabriky, medzitranzitná kamiónová doprava bude povolená. V piatok od 7. hodiny budú spustené hraničné kontroly.
 
Peter Pellegrini zároveň potvrdil, že maturitné skúšky, ktoré sa mali konať od 17. do 20. marca, sa budú musieť na minimálne dva týždne odložiť.
 
Krízový štáb rozhodol o zatvorení zábavných podnikov, aquacentier, lyžiarskych stredísk, diskoték, detských kútikov, plavární, fitnescentier a ďalších. Cez nasledujúci víkend budú zatvorené aj nákupné centrá, s výnimkou lekární, potravín a predajní drogérie. Hotely a reštaurácie budú otvorené. Úradné hodiny sa obmedzia v klientskych centrách, úradoch práce a podobne. Ministerstvo vnútra SR v prípade potreby zabezpečí na karanténu priestory. MV SR ešte uvedené pre verejnosť bližšie došpecifikuje. Naďalej platí  zákaz organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy.
 
Štát v tejto chvíli neplánuje karanténu pre Bratislavu. „Zatiaľ neplatí žiadny zákaz cestovať z alebo do hlavného mesta,“ informoval premiér P. Pellegrini.
 
Premiér zároveň informoval, že postupne sa nakupujú potrebné ochranné prostriedky ako respirátory a rúška. Dnes bolo doručených 4000 testovacích setov na zisťovanie ochorenia COVID-19.
 
 
ZÁVERY ÚSTREDNÉHO KRÍZOVĚHO ŠTÁBU SR DŇA 12.3.2020

- zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk
- povinná 14dňová karanténa pre ľudí, ktorí sa vrátia zo zahraničia,
- od pondelka 16.3.2020 zatvorenie škôl a školských zariadení,
- zavedenie dočasných hraničných kontrol so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľska – tu bude situácia priebežne monitorovaná,
- obmedzenie vlakovej a autobusovej dopravy – medzinárodnej aj vnútroštátnej,
- zatvorenie lyžiarskych stredísk, wellness centier, zábavných parkov, aquaparkov, barov, diskoték,
- zatvorenie kultúrnych zariadení,
- v obchodných centrách cez víkend možnosť nakúpiť len potraviny, drogériu či lieky
- obmedzenie otváracích hodín na úradoch