Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Podvody pri nakupovaní cez internet

Dátum: 29.11.2022
Počet videní: 428
Podvody pri nakupovaní cez internet

Aby ste sa im vedeli vyhnúť uvádzame tie, ktoré sú najrozšírenejšie

Milí Boršania,

Vianočné sviatky by mali byť nádherné, plné pokoja, no stresujúcim udalostiam sa nevyhneme, aj keď sa o to budeme všemožne snažiť. To, že stres a zhon v predvianočnom období prispieva k strate pozornosti vedia aj internetoví podvodníci - hackeri a preto nepodceňujte hrozby, ktoré na Vás striehnu pri nakupovaní vianočných darčekov na internete. Aby ste sa im vedeli vyhnúť uvádzame tie, ktoré sú najrozšírenejšie:

Falošné webové stránky a falošné aplikácie

Pred Vianocami podvodníci vytvárajú falošné webové stránky a aplikácie, ktoré pôsobia ako napodobeniny originálnych e-shopov a lákajú ľudí na predvianočné akcie. V skutočnosti ide len o podvod a ich obsahom je lacný falošný tovar alebo tovar, ktorý Vám po zakúpení nikdy nebude dodaný.  Preto nedôverujte e-shopom, ktoré nemajú uvedené kontaktné údaje a hodnotenia, nesťahujte si neznáme aplikácie z nedôveryhodných webov a taktiež neklikajte na reklamu ponúkajúcu tovar za podozrivo nízke ceny a reklamu obsahujúcu gramatické chyby. Pri nakupovaní cez internet si preštudujte vždy dodacie podmienky a reklamačný poriadok.

Falošné darčekové karty a kupóny

Ak dostanete prostredníctvom emailu podozrivý darčekový kupón, zväčša po kliknutí naň si môžete  do svojho zariadenia nevedomky nainštalovať počítačový program, ktorý vykonáva deštruktívnu činnosť (trojský kôň) alebo vírus, ktorý môže spôsobiť odcudzenie Vašich osobných údajov. Preto si vždy overte pravosť kupónov u spoločnosti, ktorá ich vydala.

Phishingové útoky

Najčastejšími podvodmi v internetovom svete sú emaily zaslané páchateľom, ktoré sa tvária ako zákaznícka podpora niektorého z e-shopov – tzv. phishingové útoky. Vtedy máte zaslať Vaše osobné údaje alebo číslo kreditnej karty na to, aby Vám mohli pomôcť s nákupom alebo Vašim kontom. Najlepším spôsobom ako sa vyhnúť takémuto útoku je overiť si odosielateľa tohto emailu, neotvárať a nesťahovať žiadne prílohy takéhoto emailu a predovšetkým neposkytovať žiadne zo svojich osobných údajov prostredníctvom emailu. Taktiež je veľmi dôležité mať nastavené notifikácie na prevody z účtu, aby ste mali pod dohľadom všetky Vaše prevody a v prípade zneužitia údajov viete nahlásiť útok banke a transakcie stopnúť.   

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Senci